Alergia pokarmowa

Alergie pokarmowe

Obecnie alergicy stanowią 80%-90% naszego społeczeństwa

Na początku trzeba sobie uzmysłowić czym jest sama alergia. U każdego z nas może ona objawiać się i przebiegać inaczej chociaż podstawowy schemat każdej alergii jest taki sam.

Alergia jest odpowiedzią organizmu na pewien czynnik zwany alergenem.

Alergeny mogą być wziewne jak pyłki roślin czy kurz, pokarmowe ale równie dobrze mogą to być związki chemiczne i biologiczne wchodzące w skład przedmiotów codziennego użytku jak np. lateks, sylikon czy nawet wełna. Zetknięcie się z alergenem wywołuje reakcję obronną organizmu o różnym nasileniu. Do wszystkim znanych i kojarzonych z alergią objawów należy świąd i wysypka, niezależnie czy jest to alergia pokarmowa czy wziewna czy nawet na zaistniały czynnik zewnętrzny np. płyn do prania czy do płukania. Do innych objawów alergii należą katar, łzawienie i świąd powiek, złuszczanie skóry na dłoniach i stopach, uszkodzenie naskórka, powstawanie ran na całym ciele. Do najpoważniejszych objawów należy wstrząs anafilaktyczny który jest gwałtowną reakcją organizmu na kontakt z alergenem. W alergii pokarmowej można zaobserwować również  wzrost temperatury, nawet do 40⁰C co bardzo rzadko jest z nią kojarzone. A przecież alergia jest stanem zapalnym organizmu, a więc reakcją obronną może być również gorączka (o czym sporo lekarzy a w szczególności pediatrów zapomina). W sklepie Annafarm mogą Państwo nabyć profesjonalne i bardzo czułe termometry bezdotykowe, termometr do czoła jak i z termometry z elastyczna końcówką czy w smoczku.

Obecnie obserwuje się wzrost zachorowań szczególnie na alergie pokarmowe. Być może jest to spowodowane wzmożonym przetwórstwem wszystkich produktów spożywczych. Faszerowania wszystkiego co jemy konserwantami, polepszaczami, e-dodatkami które dodają smaku „uszlachetniają” nasz jadłospis a jednocześnie większości z nas szkodzą szczególnie małym dzieciom o czym możemy nie mieć nawet świadomości. Coraz częściej mamy do czynienia nie z typową reakcją alergiczną, czyli szybką reakcją organizmu z możliwym dramatycznym przebiegiem, ale z nietolerancją pokarmową.

Nietolerancja pokarmowa, czyli alergia pokarmowa typu III, jest to niewłaściwa reakcja naszego organizmu o przebiegu stopniowym. Może pojawić się nawet do 72 godzin po spożyciu nietolerowanego pokarmu (składnika pokarmowego). Dlatego tak ciężko jest określić na co źle zareagowaliśmy. Objawy nietolerancji pokarmowej mogą być również niespecyficzne jak np.

wzdęcia, zaparcia, biegunki, przewlekłe problemy żołądkowo-jelitowe (choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita drażliwego, mdłości, uczucie pełności, odbijanie);

problemy skóry (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, sucha skóra, trądzik, świąd skóry);

wysokie ciśnienie krwi (w sklepie AnnaFarm mogą Państwo dokonać zakupu profesjonalnych ciśnieniomierzy automatycznych firmy Omron, przeznaczonych również dla osób z arytmią);

migrena, bóle głowy, zawroty głowy

problemy z nadwagą (Sklep AnnaFarm oferuje Państwu zakup wag posiadających 6 parametrów pomiaru);

ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej);

syndrom ciągłego uczucia zmęczenia, wyczerpanie;

cukrzyca typu II; fibromialgia;

choroby reumatyczne, choroby zwyrodnieniowe stawów, bóle kręgosłupa, sztywność poranna, bóle mięśni, bóle stawów;

spuchnięte powieki, zaczerwienienie oczu, łzawienie oczu, skoki nastrojów, depresje, nadaktywność, agresje, stany lękowe, osłabienie koncentracji, a nawet skoki temperatury.

Specyficzna dla tego typu alergii jest niemożność wykazania markerów odpowiedzialnych za alergię. Ponadto czasowe opóźnienie między momentem spożycia pokarmu a wystąpieniem objawów utrudnia rozpoznanie tej choroby. Może się więc zdarzyć, że u danej osoby dopiero w piątek wystąpią problemy żołądkowo−jelitowe jako reakcja na pokarm, który został spożyty w środę. Problem w takiej sytuacji polega na tym, że takie rodzaje alergii pozostają nierozpoznane często przez całe życie.

Alergenem może być wszystko

Dodatki do artykułów spożywczych (e-dodatki) takie jak Konserwanty: kwas benzoesowy, kwas sorbinowy (E200)
środki wiążące: agar-agar (E406), guma guar zagęstnik (E412), guma ksantanowa, karagen (E407), pektyna (E440), tragakant (E413)
barwniki: kurkumina (E100)
różne: aloes, candida albicans, kandyz. Skórka cytrynowa, liście winogron, pleśń aspergillus niger

Sałaty cykoria, cykoria sałatowa, radicchio, endywia, mniszek lekarski, roszponka warzywna (valerianella locusta), rucola, sałata, sałata głowiasta, sałata lodowa, sałata rzymska - długolistna

Kawa, herbata i wino dzika róża, herbata czarna, herbata rooibos, kawa, mięta pieprzowa/ mięta lekarska, pokrzywa, rumianek, tanina, zielona herbata

Jaja gęsie, jaja przepiórcze, jajo kurze,

Grzyby boczniaki, borowik szlachetny, prawdziwek, grzyby shiitake, kurka, pieczarki, podgrzybek

Algi czerwone , spirulina, drożdże.

Warzywa bakłażan, biała kapusta, brokuły, brukselka, burak liściowy, boćwina, cebula, chili, cukinia, czerwone buraki, dynia, jarmuż, juta, kalafior, kalarepa, kapusta czerwona, kapusta pekińska, kapusta włoska, karczoch zwyczajny, kiełki bambusa, koper wioski, marchew, ogórek, oliwka, papryka chili, papryka owoc, pasternak, pomidory, por, rzepa, rzodkiewka, seler, seler naciowy, szparagi, szpinak, ziemniak ,bób, ciecierzyca, fasola mungo, fasola zielona, groszek zielony, soczewica, soja.

Zboże z glutenem: gluten, jęczmień, owies, pszenica, pszenica orkisz, żyto.
Zboża bez glutenu, skrobia i suszone warzywa: gryka zwyczajna, kasztany jadalne, komosa ryżowa/quinoa, kukurydza, łubin, maniok jadalny, maranta trzcinowata, palusznik afrykański, proso, ryż, słodki ziemniak, słonecznik bulwiasty, szarańczyn strąkowy, szarłat, tapioka, trawa abisyńska.

Świeże i suszone owoce: agrest, ananas, arbuz, banan, borówka czerwona, brzoskwinia, cytryna, figi, granat, grejpfrut, gruszka, guawa, jabłko, jagoda czarna, jeżyna, kaktus opuncja figowa, kiwi, liczi chińskie, lima/limetka, maliny, mandarynka, mango, melon miodowy, mirabelki, morela, nektaryna, papaya, pigwa, pomarańcze, porzeczka czarna, poziomka i truskawka, rabarbar, rokitnik zwyczajny, śliwka, winogrono / rodzynki, wiśnia, żurawina,
daktyl
Owoce zawierające olej: awokado

Produkty z cukrem: miód - mieszany, sok z miąższu agawy, surowy cukier/cukier trzcinowy, syrop klonowy

Przyprawy: anyż, bazylia, biały pieprz, chrzan, cynamon, cząber, czarny pieprz, czosnek, czosnek niedźwiedzi, gałka muszkatołowa, gorczyca ziarno, goździk, imbir, jałowiec, kapary, kardamon, kmin rzymski, kminek zwyczajny, kolendra, koper, lawenda, liście laurowe, lubczyk ogrodowy, lucerna siewna, majeranek, melisa lekarska, oregano, papryka (przyprawa), pietruszka liście, rozmaryn, rzeżucha, szafran, szałwia, szczypiorek, trybula ogrodowa, tymianek, wanilia, ziele angielskie

Nasiona i orzechy: mak, migdały, nerkowce, orzech brazylijski, orzech kokosowy, orzech laskowy, orzech włoski, orzechy macademia, orzechy pinii, orzechy ziemne, pestki dyni, pistacja, sezam, siemię lniane, ziarna słonecznika, ziarno kakaowca

Nie da się więc tego typu alergii (nietolerancji pokarmowe) wykryć klasycznymi metodami (testy z krwi czy skórne) jakie są dostępne w naszych przychodniach. Co gorsze większość alergologów niechętnie odnosi się do tematu alergii pokarmowej typu III ( nietolerancji pokarmowej). Być może jest to związane z nieznajomością tematu a najczęściej z niechęcią do pogłębiania zdobytej wcześniej wiedzy.

Testy na nietolerancję pokarmową są dostępne również na naszym rynku, oczywiście nie można ich wykonać w ramach NFZ. Koszt takich testów jest dość wysoki i często przewyższa możliwości finansowe większości społeczeństwa, ale tylko dzięki tym testom dowiemy się co tak naprawdę nam szkodzi. A co najważniejsze jakich produktów unikać (wyeliminować na pewien czas z diety), żeby zmniejszyć lub zlikwidować dręczące nas dolegliwości. Być może wystarczy wyeliminować z diety kurkumę (kurkuminę) - znaną przyprawę, dodatek do słodyczy jako barwnik spożywczy, aby zlikwidować nękające nas infekcje, katary czy kaszle które wymagają stosowania profesjonalnych i ułatwiających normalne funkcjonowanie sprzętów np. inhalatorów, termometrów  i zmuszają do kupowania coraz to nowszych specyfików.

Na polskim rynku jest dostępne kilka takich testów, mniej lub bardziej rozbudowanych opierających się na badaniu surowicy krwi.

Opracowanie: Mgr Farmacji Anna Kruszewska

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep Medyczny AnnaFarm Warszawa Kondratowicza4C/67 piętro 10 pn-pt 9:00 - 17:00 sob 10:00 - 14:00 tel. 882 772 585 wszystkie produkty dostępne Laktator Avent Tuba inhalacyjna Philips Optichamber Podgrzewacz Inhalator Philips Essence Elegance Family Home Sterylizator Nawilżacz powietrza Ciśnieniomierz dla dzieci termometr bezdotykowy bidony butelki smoczki pieluchy
Sklep internetowy od home.pl